onsdag 13. mai 2009

Bergen-Fredrikstad


I påsken var det duket for jomfruseilias, hvertfall fra ny eiers side, og turen gikk fra Bergen til hjemhavn i Fredrikstad.

Jeg kjøpte båten noen uker før påsken i Bergen, men båtplass i Bergen hadde jeg ikke, så skuta måtte seiles til østlandet før de gamle eierene rakk å kjøpe ny båt. Eneste lille hake var at jeg aldri hadde seilt før.. Noe navigasjonserfaring hadde jeg heller ikke. Dette ordnet jeg ved å leie inn kjentmann Arild Solheim som jeg fant på et mannskapsforum på internett. Arild kom luftveien fra Trondheim og møtte oss på Flesland søndag 5.april. Espen, kamerat, freelance journalist og matros mønstret også på, og besetningen var dermed komplett.

Regnet fosset ned og natten inntok Bergen, vi valgte derfor å vente til neste morgen før vi kastet loss. Når vi fikk plottet inn ruten på plotteren satte vi kurs sydover så snart det lysnet neste morgen. Værmeldingen meldte vinden i fleisen helt ned til Lindesnes, så vi belaget oss på mye motorkjøring.

Første stopp var Haugesund, her bunkret vi opp og spiste tomatsuppe før vi dro videre mot Egersund. Jæren viste seg fra go`sia og vi duret stadig videre for maskin.. I innseilingen til Egersund ble det møkkavær og Aud fikk prøvd seg på så voksne bølger at propellen spolet i vannskorpen. Kartplotteren hadde det med å "dette ut" også, noe som var noe bekymringsverdig siden vi ikke hadde papirkart. Urut.
Det ble en spennende innseiling, og når vi kom trygt til havn møtte vi en annen seilbåt, Oda fra Tønsberg. Dem kom fra Stavanger og hadde også pest seg inn i løpet av ettermiddagen. Oda hadde forøvrig med seg en haiker - Jeffrey, kjent fra båten FUBAR ( Fucket Up Beyond All Reality), samt Berserk ekspedisjonene. Vi hadde ikke tid til å hilse på, og stakk fra Egersund så fort det løyet. Neste stopp ble Borhaug. Her la vi til kai, drakk en halvliter øl og sovnet.. Kjedelig.

Det skulle bli langt med livlig i Mandal. Makan til plass. Vakre blonde sørlandsberter på alle kanter og en kjønnskvotering på kanskje 70% kvinner. Det passet oss sjømenn fint. Utellingen ble likevel dårlig, da et telefonnummer til en dame vi ikke engang husket utseendet på var alt vi voknet opp til.. Vi dro videre.

Nå begynte heldigvis vindene å komme fra rett kant og vi fikk endelig heist seil mot Lillesand. Det var godt å konstantere at seilbåten faktisk også virket som seilbåt, og ikke bare som snekke. I Lillesand drakk vi en halvliter, spiste mat og bestemte oss for å utnytte godværet og seile videre. Jaggu lå ikke Oda som vi møtte i Egersund her også, uten at vi fikk hilst på TV-kjendisen denne gangen heller.. Neste stopp var Arendal. Ikke mye å berette fra Arendal, vi hadde nemlig begynt å leke med tanken om å nå Strømstad, og flatfyll innen lørdag kveld.

Vi bestemte oss for å seile rett over Skagerak mot svenskenes harryhovedstad. Da vi var midtveis streiket motoren, og vi ble liggende å duppe i vindstille farvann mellom danskebåter og annen handelstraffik. Motoren la på ingen måte godviljen til, så og vi bestemte oss for å heise seil og sette kurs mot Hvaler. I ca 2-3 knops hastighet loffet vi avgårde til vi hadde Ferder i syne og kunne fyre opp påhengeren. Jeg hadde selvfølgelig ikke tenkt på å fylle opp tanken på påhengeren, "for en dieselmotor stopper jo aldri" hadde jeg blitt fortalt. Det ble en mildt sagt en JÆVELIG spennede innseiling mellom Hvaler øyene, og da vi klappet til kai kunne vi konstantere at vi hadde ca 4 dl bensin igjen på tanken, puh..! urut igjen, men man lærer så lenge man lever.Nå som Aud ligger i sin respektive hjemhavn i Marnetvika gjenstår det bare å få fikset dieselpurka, og diverse annet småtteri før vi kan reise ut på nye eventyr i sommerferien!

4 kommentarer:

 1. lille marnet eller store marnet? Eller Ballene?

  SvarSlett
 2. vet ikke, må nok ringe Per Øyvind.

  SvarSlett
 3. Hei og takk for sist!!
  Morsomt å bli omtalt på bloggen din. Vi kom oss også hjem - og har seilt noen 100 mil etter vi møttes i Egersund og Lillesand. Vi står bare litt seinere opp en deg og seiler om natta i stedet :-)
  Hilsen skipper og admiral på Oda fra Tønsberg.
  Du kan etter hvrt følge oss her www.mandt.as

  SvarSlett
 4. hehe, artig. Internett gjør verden merkverdig liten! God sommer! =)

  SvarSlett